Cara Nak Buat Ketupat Pulut
Cara membuat pulut lepa lubang ikan. Cuci bersih beras pulut kemudian Rendam beras pulut hitam dan putih selama 2 jam.
Resepi Ketupat Palas Mudah Sedap Gila Youtube
Cara anyam ketupat boleh rujuk pada video dibawah tapi kalau masih susah juga nak buat boleh beli yang dah siap anyam byk di jual waktu musim raya.
. Masak Pulut Dengan Rice Cooker Kemudian sukatkan air santan dan beras biar sama banyak. Masak sampai dagingnya empuk elok. Kemudian masak santan tersebut bersama gula dan garam hingga mendidih.
Gaul hingga sebati dan biarkan seketika. Terus balut daun macam dalam gambar di bawah. Sebelum kukus pastikan pengukus dilapik dengan jaring.
Selain tu nak bersih la cikit daun tu dari habuk2 yang ada dalam dia. Rebus ikan asingkan isi dan tulang. Nampak tak rupa dah masak.
Masukkan ayam atau daging. Angkat dan biarkan selama 15 minit sehingga sejuk. Sebelum ini dah ada pun entri ini boleh tengok di SINI Ketupat pulut yang dah siap direbus sejatkan sekejap Kemudian ketupat pulut kena lah goreng nak bagi kulit ketupat kering supaya tahan lama sikit.
Masukkan pulut yang baru siap dikukus panas-panas ke dalam bekas bersesuaian dan masukkan santan. Kacau sebati lalu ketepikan. Setelah itu masukkan santan ke dalam periuk dan sedikit garam kacau sampai mendidih.
Dia takut tak kembang pulut tu hii. Bungkus Bila pulut dah agak sejuk bolehlah bungkus pulut tadi dengan. Masukkan kerisekgaramgula dan perasa sesedapnya.
Campur garam dan gula dalam santan. Gaul hingga sebati dan biarkan seketika. Kemudian kukus hingga masak.
Selanjutnya susun ketupat di dalam panci tinggi dan besar. Kemudian masak santan tersebut bersama gula dan garam hingga mendidih. Masukkan pulut dalam kon daun tu bagi kejap padat.
Nak buh sekali pun tak pa. CARA BUAT KETUPAT PULUT GUNA DAUN PANDAN. Santan tu agak-agak paras pulut saja ya.
Beras pulut dibersihkan dan rendam selama 12 jam. Ketupat Palas Pulut Hitam dan PutihBahan pulut putih-15 kg beras pulut putih-12 kg santan-2 tsp garam membukit-1 cawan minyak masak-1 cawan air Mengikut b. Nanti bila nak masukkan pulut baru tukar balik permukaan daun tu seperti biasa.
Separuh masak pun tak apa sebab nanti kita akan kukuskan lagi. Taruh di panci dan wajan. Cara membuat ketupat pulut.
Masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang dihiris. Intinya ialah sos ikan. Cara Simpan Rendang di Kulkas Awet sampai 2 Minggu.
Dah pulut tu tak setengah masak. Namun bisa diganti dengan 50 gram ketan putih. Masukkan pulut dan kacau sehingga sebati dan menjadi setengah masak.
Basuh beras pulut bersih-bersih dan tuskan. Masak pulut tadi dengan menggunakan periuk Noxxa. Saya masak dalam rice cooker senang.
Cuci bersih beras pulut kemudian Rendam beras pulut hitam dan putih selama 2 jam. Masak sampai pulut kembang tak terlalu masak pun tak pa. Bila wap tekanan dah habis dilepaskan semua barulah boleh buka penutup periuknya.
Masukkan santan dalam periuk. Bila letak beras pulut buat lubang di tengah beras supaya wap naik ke dalam pulut. Lepas habis masa 5 minit tu pusing tombol atas tu untuk melepaskan wap tekanan.
Beras pulut Santan Garam secukup rasa Daun pandan untuk membalut Sukatan beras pulut dan air santan sama banyak. Jadi untuk anda yang masih. Santan tu agak-agak paras pulut saja ya.
Masak santan sekejap biar mendidih masukkan beras pulut tadi dan secubit garam. Masakan ini menjadi hidangan wajib selalunya. Nak lebih jelas cara balut tengok di SINI.
Masak air utk mengukus hingga didih. Mula-mula rendamkan dulu beras pulut selama 1 jam. Campurkan santan bersama air.
Menggunakan sedikit ketupat hitam bertujuan untuk membuat tampilannya lebih menarik. Ia juga dipanggil nasi melekit panggang dengan inti sambal kelapa dan udang kering pedas dan manis. Masukkan air paras ketupat pulut nanti ambil sudip tekan - tekan sikit biar ketupat pulut tenggelam Pastikan tombol ke arah pressure Tekan high pressure selama 15 minit dan tekan button on Bila dah bunyi beep tekan button off dan putar tombol ke arah steam biar wap keluar sampai habis baru boleh buka tudung.
Campurkan santan bersama air. Sebab nanti kita nak rebus pulak. Cara masak pulut untuk ketupat lemak 1.
Sebab nanti kita nak rebus pulak. Ok dah siap balut akhir sekali ikat dan potong lebihan daun tu. Kacau sampai sebati smpi keringagak2 separuh masak.
Isi kulit ketupat dengan beras hingga 23 bagian kulit. Perahkan kelapa dan ambil santan pekatnya. Tutup dulu nak bagi kering sikit sedia untuk dibalut.
Isi beras pulut ke dlm. Isi beras ketan ke tiap selongsong ketupat hingga satu cm di bawah lubang yang terbuka. Masukkan santan dalam periuk.
Tuangi air panas hingga seluruh air merendam ketupat lalu masak selama 2-3 jam hingga ketupat padat. Campurkan secara berasingan dengan air masak. Jangan buh banyak sampai penuh ketattakut nanti masa rebuih tak masak pulut tengah simpan dulu dalam peti aissehari sebelum rayarebus sampai masak.
Masukkan pulut yang baru siap dikukus panas-panas ke dalam bekas bersesuaian dan masukkan santan. Selesai dah boleh masak. Kalau guna periuk tekanan Noxxa ni setkan High Pressure selama 5 minit.
Kalau takde Noxxa kukus ajejadi juga. Tak apa lah lama asalkan masak sudah. Tumis bahan kisar sampai naik bau.
Jika air berkurang tambahkan air panas secukupnya. Kemudian kukus hingga masak. Kalau nak buat daun ketupat istana susah nak dapat daunnya.
Masak santan sekejap biar mendidih masukkan beras pulut tadi dan secubit garam. Kita nak biarkan pulutnya sejuk sedikit supaya mudah nak diisi dalam daun pandan nanti. Beras pulut dibersihkan dan rendam selama 12 jam.
D Bonda tak puas hati bila kita cakap nak buat 15 minit. Masak sampai pulut kembang tak terlalu masak pun tak pa. Tunggu sampai agak-agak berasnya dah melekat dan anjal.
Ketupat pulut daun palas adalah masakan tradisi melayu kebanyakan masyarakat sebelah utara Semenanjung Malaysia. Jangan pulak terlalu kjap sat gi tak masak2 gas pulak habis. Asyik makan ketupat nasi je nak cuba buat ketupat palas pula lah raya ni Ketupat palas merupakan juadah ketupat yang popular di negeri sebelah utara Malaysia.
Berbeza sedikit cara penyediaan dan bahan-bahan seperti ketupat nasi atau nasi impit ketupat palas menggunakan beras pulut dan rasanya lebih manis dan sedap. Untuk mula2 ni daun palas ni kita balut permukaan luar ke dalam dan permukaan dalam ke luar. Panaskan minyak 12 senduk minyak.
Cara Buat Ketupat Palas Lemak Yang Sedap Untuk Raya
Masak Ketupat Pulut Santan Youtube
No comments for "Cara Nak Buat Ketupat Pulut"
Post a Comment